Vårterminen är i full gång och vädret är väldigt växlande, ena dagen har vi -20 grader och snö och nästa regnar det och +10 grader. Vi har ju som tur är stora lokaler och egen gymnastiksal när vädret inte tillåter utgång. Fast några snögubbar har vi fått till och lite pulkaåkning.

Vi jobbar fortfarande i grupperna Björnarna (4-6åringarna) Vargarna(3-4åringarna) och Rävarna (1-2åringarna). Så varje grupp har en dag tilldelat sig att vara gympasalen.

Alfred har fyllt 4år som vi fira med sång och så får de sitt päron när de fyller år.

Fröken Jenny har får som fått lammungar som vi en dag gick på promenad och tittade på.

Rävgruppen jobbar på med Babblarna och nu träffar varje Babblare på ett bondgårdsdjur. De tittar på film om bondgården, läser och tittar på bilder om olika djur, pysslar och tränar olika djurläten. De fick även en dag lukta och känna på riktig fårull.

Sen är de en dag i veckan i gympasalen och har lek och rörelse.

Vargarna har jobbat med bokstäver, sina namn och munmotorik. Sen är ju även dem i gympasalen en dag i veckan då de haft hinderbana, Bamsegympa m.m.

Björnarna jobbar på tisdagar i sina böcker Jag är 4 och Jag är 5. Onsdagar är de i gympasalen och har olika aktiviteter t.ex. olika lekar och hinderbana.
På Torsdagar har de jobbat med lite olika saker, rim och ramsor, spel, sammansatta ord m.m.
Björngruppen har även haft besök av Nallen Blixten som kommer ifrån en förskola i Jönköping. Han åker runt och hälsar på olika förskolor och ser hur de jobbar. Nu snart ska han få resa vidare till Kattens förskola i Jokkmokk.

I helgen som var gick Svenska Rallyt här i skogarna. Så i Fredags hade vi turen att alla rallybilar åkte förbi här på förskolan.
Å Småfolks hejarklack stod redo ute på gården!!!


Bilarna tutade och vinkade. En del stannade till och med och tog kort och nån filmade :-)

Läs hela inlägget »

Nu har en hel termin gått sen sist och mycket har hänt...
Vi jobbade mycket med Naturvetenskap, matematik och teknik förra terminen. Här nedan kommer ett bildspel med en del bilder från den gågna hösten.

loading...
Under sommaren bytte vi värmesystem från olja till bergvärme, bytte ventilationsaggregat och drog in ventilation även uppå. Sen målades det om uppå och nytt golv blev inlagt i gympasalen. Så från och med nu kommer Vargarna och Björnarna vara uppå tisdag, onsdag och torsdag då vi är full barngrupp. Och Rävarna blir forsatt nere. Sen har även varje grupp tillgång till gympasalen en dag i veckan.

Vårterminen började med mycket snö och kyla... Så de dagar det inte varit för kallt så har vi passat på att vara ute i snön och lekt. Två födelsedagar har vi också hunnit med. Charlie 2år och Alicia 5år. Grattis!

En dag hade vi även finbesök av Småfolks sista tillskott... Fröken Maria var här med lilla Molly och hälsade på!

Läs hela inlägget »

Nu börjar vårterminen gå mot sitt slut, många av barnen har redan tagit sommarlov och om ett par veckor tar även vi andra semester. Så nu hoppas vi på sol och värme.

I början av juni hade vi vår årliga sommarfest där vi bjuder in alla barn och föräldrar, vi grillar, sjunger, avtackar våra 5åringar och bjuder på fika som barnen bakat. Jättemysigt och trevligt! I år var det bara Robin som går över till förskoleklass och vi hoppas han kommer få det jättebra och kul på skolan.

Vi har odlat i våra pallkragar, lök, morötter, sockerärtor och rödbetor. Vi sådde även tidigare under våren tomat-, paprika-, apelsin-, äpple- och päronkärnor. Tomater och paprika fick vi massor av så vi delade isär så alla barnen fick varsin med sig hem och Robin som var vår enda femåring fick en apelsinplanta. Vi sparade även några tomat och paprika plantor här på Småfolk, men vi satt ut dem för tidigt så de vart det inget med tyvärr. Men vi har lärt oss något till nästa år :-)I äpple- och päronkrukorna kom det aldrig upp något. I våra pallkragar har det börjat växa som bara den iallafall, så vi hoppas på bra skörd till hösten. Sen har vi en balja med smultronplantor som också växer så det knakar, så där hoppas vi på bär snart. 

Förutom detta har Björnan jobbat klart i sina Jag är 4 och Jag är 5 böcker och så har de pratat om Sveriges nationaldag och målat svenska flaggan.

Vargarna fick ha önskevecka sista veckan innan sommarlovet då vi titta tillbaka i bildpärmen vad vi har gjort. Så en dag var vi på promenad till kossorna och hästarna. En dag var vi på gården och lekte och en dag till skogen och hälsa på myrorna och ekorren. Men vi lyckas ju aldrig få se den där ekorren nångång som är där och äter upp alla kottar.

Rävarna jobbar på med babblarna och är även ute på gården ofta och leker och utforskar världen.

Vi har haft två födelsedagsbarn i juni, Annie har fyllt 2år och Tyra har fyllt 3år. Grattis till er!

Med det vill vi önska er alla en riktig skön sommar!!! Kram från oss små som stora här på Småfolk :-)

Läs hela inlägget »
Nu var det jättelänge sen vi blogga, men det är den som får ligga åt sidan om det är mycket att göra. Vi har haft fem inskolningar nu under våren, så nu är vi 24 barn här på Småfolk :-)
Så under våren och sommaren kommer vi att renovera upp övervåningen, dra ny ventilation och byta värmesystem. Vi kommer fortsätta att vara en 1 avd förskola men att de stora barnen 3-5 kommer att ha mer verksamhet uppå from hösten. Vi har utökat våran köktjänst, så istället för att hon bara sköter lunchen fixar hon även nu frukost och mellanmål. Sen ligger även städ på henne nu. Vilket betyder mer tid för oss pedagoger i barngruppen.

Vad har vi då gjort i verksamheten sen sist...? Vi började med att ha fordonstema utifrån storbarnens önskemål. I samband med det introducerades vårat nya arbetsmaterial babblarna som de minsta byggde en bil åt.  

Sen har vi även köpt in ett annat material som heter utikuligt som Vargarna och Björnarna har börjat använda en del. Vi har ju den lyckan att vi har skogen alldeless intill. Vargarna har varit på upptäcktsfärd i skogen, plockat skräp, gjort en naturruta och hälsat på ekorren. Björnana har haft matematik i skogen, använt uppdragskort och massa annat skoj.

Vi har firat lite olika saker också, några barn har fyllt år, Norge har haft nationaldag och eftersom vi har barn som härstammar i från Norge vill vi uppmärksamma det. Men sen har ju även förskolan fyllt år :-) Eller som en pojke sa: -Det är dagis nationaldag idag! :-)
Den 21 maj varje år är det förskolansdag och temat i Torsby kommun i år var matematik. Vi hadeunder natten haft besök av ett gäng sjörövare här som hade gjort i ordning en skattjakt med matteuppdrag :-)

Detta var lite av vad som pågått på Småfolk under våren... Inte många veckor kvar på terminen och sommarfest väntar om några veckor :-)

Läs hela inlägget »

Vi på Småfolk vill önska er alla en GLAD PÅSK!

Vi har haft ett litet break i vårat fordonstema nu då vi har påskpysslat, målat påskbrev till den årliga påskparaden som alla förskolor i Torby går mitt i centrum på Skärtorsdagen. Vi har även under veckan ätit påsklunch, läst om påsk, pratat lite om påsk och sett när Lotta på Bråkmakargatan firat påsk. Här ska ni få se lite bilder från vårat påskfirande på Småfolk... :-)

Läs hela inlägget »
Nu har det gått mer än en månad sen sist... En månad med mycke virus och basilusker. Februari kallas väl inte för VABruari för intet. Men nu är våren på intåg och vi hoppas på en frisk å härlig vår... Snön är nu nästan borta på vår utegård och vad blir det när snön smälter jo vatten... å en massa gegga :-)

Björnarna har jobbat på i sina böcker, spelat olika pedagogiska spel och även skapat egna spel. Varit i gympasalen och gjort olika aktiviteter som hinderbanor och bamsegympa m.m. Till alla hjärtansdag jobbade hela barngruppen med lera.

Vargarna har pratat om is och vatten... så innan det vart milt fick de göra en ljuslyckta som vi ställde ut utanför grinden vid parkeringen. De har även jobbat en del med färger och målat med de fyra grundfärgerna röd, gul, blå och grön. Sen har de varit i gymnastiksalen och haft stationgympa med Bamse och hans vänner, tränat turtagning och lekt lekar. En dag var vi på promend hem till mig Jenny och kollade till "Dagis" hönorna och hälsade på fåren. Nere vid älvskanten såg vi spår... Vem var det som hade gått där? Katt, hund, älg, rådjur, varg eller räv?

Rävarna har fullt upp med att uptäcka världen med hela sina kroppar... :-) Både inne, ute och i gympasalen. Underbart att se hur det utforskar världen, kämpar, hjälper och värnar om varandra.

Vi har även haft en del firande sen sist. Det var fettisdag så då bjöds vi på semlor som Robin bakat. Sen avtackade vi våran köksa Anita som gick i pension, tack för denna tid och all god mat vi fått! Istället hälsar vi nu Linda välkommen till vårat kök här på Småfolk. Vi är riktigt bortskämda med så god hemlagad mat. 

Och sen har Marius har fyllt 5år och Gry 2år! Hipp hipp hurra!

Från och med den här veckan ska vi ge oss in på vårat Fordons tema och se vart vi hamnar... Detta är ju barnens val och vi pedagoger hänger på... :-) Så på återseende :-)

Läs hela inlägget »

Nu har vi gått in på ett nytt år och vårterminen har börjat. Fröken Anna har gått hem på graviditetsledighet och istället har vi hälsat fröken Sandra välkommen till oss på heltid. Den här terminen har vi bestämt oss för att sätta rörelse mer i fokus genom att varje grupp, Björnen -09 & -10, Vargen -11 & -12, Räven -13 & -14, har varsin fm i veckan uppe i gympasalen.

Vi har firat Alicia som fyllt 4år :-)

Vi har även gjort utvärdering av höstens teman med storbarnen och fick då önskemål och ideér på kommande teman... Så längre fram på vårterminen ska vi jobba med teman husdjur och fordon. Och vad det vill ha att säga får ni se framöver :-)

Björngruppen har även börjat jobba i sina böcker Jag är fem & Jag är fyra en dag i veckan och en dag i veckan spelar de olika spel. Varg- och rävgruppen planerar lite olika aktiviteter vecka för vecka. Vargarna byggde olika former i snön förra veckan och målade med vattenfärger och rävarna har varit ute å lekt i snön och åkt pulka.

Vill även bjuda på lite bilder från den "fria" leken... Vi får ofta höra att våra barn leker så bra... Här är lite exempel på vad :-)

Detta vart ett stort och långt inlägg eftersom det var länge sen sist... Ska nu avsluta med å visa vilket spännande besök vi hade i fredags... Barnen tyckte det iallafall hahaha

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Vi fick i förra veckan ett telefonsamtal där de sa vi hade blivit utnämnda att få komma och ta emot ett stipendium. Vi blev både chockade, smickrade och allt på samma gång :-) Vi kunde inte riktigt tro på det förrän vi i kväll var på plats på Kommunfullmäktige. :-) Vi är otroligt tacksamma och glada! Vi vill också tacka alla som stöttar och hjälper oss, alla föräldrar och barn som väljer oss, de som nominerat oss och kommunfullmäktige som besluta att ge oss detta stipendium. STORT TACK! 

Det går att lyssna på utdelningen på Radio Fryksdalen i morgon tisdag kl 18.00.

 

Läs hela inlägget »

här i vårt hus, julen den kommer hopp trallalala! :-)
Nu har det gått några veckor sen sist... Vi har gjort Jul på Småfolk, pysslat, bakat pepparkakor, lyssnat på julmusik, tränat luciasånger och läst en massa olika julsagor. Boken Kråkes jul har varit den vi haft som huvudbok eftersom den kom in på både Jesus, advent, lucia och julen. 

En dag fick vi även paket på posten... Det var ifrån Tyskland från några som haft sommarstuga här i Rådom för länge länge sen och var till Småfolk och lekte med sin son när de var här. Sen dess har de skickat paket varje år tydligen, otroligt! :-) I paketet låg en handdocka och choklad. Handdockan har än så länge fått bott uppe på spel och puzzelskåpet, så hon har koll på oss. Men till vårterminen tror jag hon ska få vara mer delaktig i verksamheten :-)

Vår utställningshörna vart så här fin och mysig när vi hade pysslat färdigt :-)Barnen är så stolta och visar och berättar, för sina föräldrar eller om det är nån annan som lämnar och hämtar dem, vad de gjort. :-)

Förra veckan avslutade vi torsdagen med luciafirande där nära och kära fick komma och titta på barnens luciatåg och efter bjöds det på fika. Barnen var kanonduktiga så vi fröknar är så stolta över dem! :-)

Läs hela inlägget »

I två veckor har vi haft temat "experiment" här på småfolk. Efter varje avslutat tema gör vi en liten uställning i hallen så barnen och föräldrar kan titta på.

Här nedan ser ni bilder på experiment som både storbarnen och småbarnen gjort tillsammans.

Storbarnen har jobbat med LUFT, LJUD och VATTEN experiment.

Titta vad fina barnens maracas blev=)

Småbarnen har jobbat med LJUS, VATTEN och MASK experiment.

Läs hela inlägget »

Vårterminen är i full gång och vädret är väldigt växlande, ena dagen har vi -20 grader och snö och nästa regnar det och +10 grader. Vi har ju som tur är stora lokaler och egen gymnastiksal när vädret inte tillåter utgång. Fast några snögubbar har vi fått till och lite pulkaåkning.

Vi jobbar fortfarande i grupperna Björnarna (4-6åringarna) Vargarna(3-4åringarna) och Rävarna (1-2åringarna). Så varje grupp har en dag tilldelat sig att vara gympasalen.

Alfred har fyllt 4år som vi fira med sång och så får de sitt päron när de fyller år.

Fröken Jenny har får som fått lammungar som vi en dag gick på promenad och tittade på.

Rävgruppen jobbar på med Babblarna och nu träffar varje Babblare på ett bondgårdsdjur. De tittar på film om bondgården, läser och tittar på bilder om olika djur, pysslar och tränar olika djurläten. De fick även en dag lukta och känna på riktig fårull.

Sen är de en dag i veckan i gympasalen och har lek och rörelse.

Vargarna har jobbat med bokstäver, sina namn och munmotorik. Sen är ju även dem i gympasalen en dag i veckan då de haft hinderbana, Bamsegympa m.m.

Björnarna jobbar på tisdagar i sina böcker Jag är 4 och Jag är 5. Onsdagar är de i gympasalen och har olika aktiviteter t.ex. olika lekar och hinderbana.
På Torsdagar har de jobbat med lite olika saker, rim och ramsor, spel, sammansatta ord m.m.
Björngruppen har även haft besök av Nallen Blixten som kommer ifrån en förskola i Jönköping. Han åker runt och hälsar på olika förskolor och ser hur de jobbar. Nu snart ska han få resa vidare till Kattens förskola i Jokkmokk.

I helgen som var gick Svenska Rallyt här i skogarna. Så i Fredags hade vi turen att alla rallybilar åkte förbi här på förskolan.
Å Småfolks hejarklack stod redo ute på gården!!!


Bilarna tutade och vinkade. En del stannade till och med och tog kort och nån filmade :-)

Läs hela inlägget »

Nu har en hel termin gått sen sist och mycket har hänt...
Vi jobbade mycket med Naturvetenskap, matematik och teknik förra terminen. Här nedan kommer ett bildspel med en del bilder från den gågna hösten.

loading...
Under sommaren bytte vi värmesystem från olja till bergvärme, bytte ventilationsaggregat och drog in ventilation även uppå. Sen målades det om uppå och nytt golv blev inlagt i gympasalen. Så från och med nu kommer Vargarna och Björnarna vara uppå tisdag, onsdag och torsdag då vi är full barngrupp. Och Rävarna blir forsatt nere. Sen har även varje grupp tillgång till gympasalen en dag i veckan.

Vårterminen började med mycket snö och kyla... Så de dagar det inte varit för kallt så har vi passat på att vara ute i snön och lekt. Två födelsedagar har vi också hunnit med. Charlie 2år och Alicia 5år. Grattis!

En dag hade vi även finbesök av Småfolks sista tillskott... Fröken Maria var här med lilla Molly och hälsade på!

Läs hela inlägget »

Nu börjar vårterminen gå mot sitt slut, många av barnen har redan tagit sommarlov och om ett par veckor tar även vi andra semester. Så nu hoppas vi på sol och värme.

I början av juni hade vi vår årliga sommarfest där vi bjuder in alla barn och föräldrar, vi grillar, sjunger, avtackar våra 5åringar och bjuder på fika som barnen bakat. Jättemysigt och trevligt! I år var det bara Robin som går över till förskoleklass och vi hoppas han kommer få det jättebra och kul på skolan.

Vi har odlat i våra pallkragar, lök, morötter, sockerärtor och rödbetor. Vi sådde även tidigare under våren tomat-, paprika-, apelsin-, äpple- och päronkärnor. Tomater och paprika fick vi massor av så vi delade isär så alla barnen fick varsin med sig hem och Robin som var vår enda femåring fick en apelsinplanta. Vi sparade även några tomat och paprika plantor här på Småfolk, men vi satt ut dem för tidigt så de vart det inget med tyvärr. Men vi har lärt oss något till nästa år :-)I äpple- och päronkrukorna kom det aldrig upp något. I våra pallkragar har det börjat växa som bara den iallafall, så vi hoppas på bra skörd till hösten. Sen har vi en balja med smultronplantor som också växer så det knakar, så där hoppas vi på bär snart. 

Förutom detta har Björnan jobbat klart i sina Jag är 4 och Jag är 5 böcker och så har de pratat om Sveriges nationaldag och målat svenska flaggan.

Vargarna fick ha önskevecka sista veckan innan sommarlovet då vi titta tillbaka i bildpärmen vad vi har gjort. Så en dag var vi på promenad till kossorna och hästarna. En dag var vi på gården och lekte och en dag till skogen och hälsa på myrorna och ekorren. Men vi lyckas ju aldrig få se den där ekorren nångång som är där och äter upp alla kottar.

Rävarna jobbar på med babblarna och är även ute på gården ofta och leker och utforskar världen.

Vi har haft två födelsedagsbarn i juni, Annie har fyllt 2år och Tyra har fyllt 3år. Grattis till er!

Med det vill vi önska er alla en riktig skön sommar!!! Kram från oss små som stora här på Småfolk :-)

Läs hela inlägget »
Nu var det jättelänge sen vi blogga, men det är den som får ligga åt sidan om det är mycket att göra. Vi har haft fem inskolningar nu under våren, så nu är vi 24 barn här på Småfolk :-)
Så under våren och sommaren kommer vi att renovera upp övervåningen, dra ny ventilation och byta värmesystem. Vi kommer fortsätta att vara en 1 avd förskola men att de stora barnen 3-5 kommer att ha mer verksamhet uppå from hösten. Vi har utökat våran köktjänst, så istället för att hon bara sköter lunchen fixar hon även nu frukost och mellanmål. Sen ligger även städ på henne nu. Vilket betyder mer tid för oss pedagoger i barngruppen.

Vad har vi då gjort i verksamheten sen sist...? Vi började med att ha fordonstema utifrån storbarnens önskemål. I samband med det introducerades vårat nya arbetsmaterial babblarna som de minsta byggde en bil åt.  

Sen har vi även köpt in ett annat material som heter utikuligt som Vargarna och Björnarna har börjat använda en del. Vi har ju den lyckan att vi har skogen alldeless intill. Vargarna har varit på upptäcktsfärd i skogen, plockat skräp, gjort en naturruta och hälsat på ekorren. Björnana har haft matematik i skogen, använt uppdragskort och massa annat skoj.

Vi har firat lite olika saker också, några barn har fyllt år, Norge har haft nationaldag och eftersom vi har barn som härstammar i från Norge vill vi uppmärksamma det. Men sen har ju även förskolan fyllt år :-) Eller som en pojke sa: -Det är dagis nationaldag idag! :-)
Den 21 maj varje år är det förskolansdag och temat i Torsby kommun i år var matematik. Vi hadeunder natten haft besök av ett gäng sjörövare här som hade gjort i ordning en skattjakt med matteuppdrag :-)

Detta var lite av vad som pågått på Småfolk under våren... Inte många veckor kvar på terminen och sommarfest väntar om några veckor :-)

Läs hela inlägget »

Vi på Småfolk vill önska er alla en GLAD PÅSK!

Vi har haft ett litet break i vårat fordonstema nu då vi har påskpysslat, målat påskbrev till den årliga påskparaden som alla förskolor i Torby går mitt i centrum på Skärtorsdagen. Vi har även under veckan ätit påsklunch, läst om påsk, pratat lite om påsk och sett när Lotta på Bråkmakargatan firat påsk. Här ska ni få se lite bilder från vårat påskfirande på Småfolk... :-)

Läs hela inlägget »
Nu har det gått mer än en månad sen sist... En månad med mycke virus och basilusker. Februari kallas väl inte för VABruari för intet. Men nu är våren på intåg och vi hoppas på en frisk å härlig vår... Snön är nu nästan borta på vår utegård och vad blir det när snön smälter jo vatten... å en massa gegga :-)

Björnarna har jobbat på i sina böcker, spelat olika pedagogiska spel och även skapat egna spel. Varit i gympasalen och gjort olika aktiviteter som hinderbanor och bamsegympa m.m. Till alla hjärtansdag jobbade hela barngruppen med lera.

Vargarna har pratat om is och vatten... så innan det vart milt fick de göra en ljuslyckta som vi ställde ut utanför grinden vid parkeringen. De har även jobbat en del med färger och målat med de fyra grundfärgerna röd, gul, blå och grön. Sen har de varit i gymnastiksalen och haft stationgympa med Bamse och hans vänner, tränat turtagning och lekt lekar. En dag var vi på promend hem till mig Jenny och kollade till "Dagis" hönorna och hälsade på fåren. Nere vid älvskanten såg vi spår... Vem var det som hade gått där? Katt, hund, älg, rådjur, varg eller räv?

Rävarna har fullt upp med att uptäcka världen med hela sina kroppar... :-) Både inne, ute och i gympasalen. Underbart att se hur det utforskar världen, kämpar, hjälper och värnar om varandra.

Vi har även haft en del firande sen sist. Det var fettisdag så då bjöds vi på semlor som Robin bakat. Sen avtackade vi våran köksa Anita som gick i pension, tack för denna tid och all god mat vi fått! Istället hälsar vi nu Linda välkommen till vårat kök här på Småfolk. Vi är riktigt bortskämda med så god hemlagad mat. 

Och sen har Marius har fyllt 5år och Gry 2år! Hipp hipp hurra!

Från och med den här veckan ska vi ge oss in på vårat Fordons tema och se vart vi hamnar... Detta är ju barnens val och vi pedagoger hänger på... :-) Så på återseende :-)

Läs hela inlägget »

Nu har vi gått in på ett nytt år och vårterminen har börjat. Fröken Anna har gått hem på graviditetsledighet och istället har vi hälsat fröken Sandra välkommen till oss på heltid. Den här terminen har vi bestämt oss för att sätta rörelse mer i fokus genom att varje grupp, Björnen -09 & -10, Vargen -11 & -12, Räven -13 & -14, har varsin fm i veckan uppe i gympasalen.

Vi har firat Alicia som fyllt 4år :-)

Vi har även gjort utvärdering av höstens teman med storbarnen och fick då önskemål och ideér på kommande teman... Så längre fram på vårterminen ska vi jobba med teman husdjur och fordon. Och vad det vill ha att säga får ni se framöver :-)

Björngruppen har även börjat jobba i sina böcker Jag är fem & Jag är fyra en dag i veckan och en dag i veckan spelar de olika spel. Varg- och rävgruppen planerar lite olika aktiviteter vecka för vecka. Vargarna byggde olika former i snön förra veckan och målade med vattenfärger och rävarna har varit ute å lekt i snön och åkt pulka.

Vill även bjuda på lite bilder från den "fria" leken... Vi får ofta höra att våra barn leker så bra... Här är lite exempel på vad :-)

Detta vart ett stort och långt inlägg eftersom det var länge sen sist... Ska nu avsluta med å visa vilket spännande besök vi hade i fredags... Barnen tyckte det iallafall hahaha

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Vi fick i förra veckan ett telefonsamtal där de sa vi hade blivit utnämnda att få komma och ta emot ett stipendium. Vi blev både chockade, smickrade och allt på samma gång :-) Vi kunde inte riktigt tro på det förrän vi i kväll var på plats på Kommunfullmäktige. :-) Vi är otroligt tacksamma och glada! Vi vill också tacka alla som stöttar och hjälper oss, alla föräldrar och barn som väljer oss, de som nominerat oss och kommunfullmäktige som besluta att ge oss detta stipendium. STORT TACK! 

Det går att lyssna på utdelningen på Radio Fryksdalen i morgon tisdag kl 18.00.

 

Läs hela inlägget »

här i vårt hus, julen den kommer hopp trallalala! :-)
Nu har det gått några veckor sen sist... Vi har gjort Jul på Småfolk, pysslat, bakat pepparkakor, lyssnat på julmusik, tränat luciasånger och läst en massa olika julsagor. Boken Kråkes jul har varit den vi haft som huvudbok eftersom den kom in på både Jesus, advent, lucia och julen. 

En dag fick vi även paket på posten... Det var ifrån Tyskland från några som haft sommarstuga här i Rådom för länge länge sen och var till Småfolk och lekte med sin son när de var här. Sen dess har de skickat paket varje år tydligen, otroligt! :-) I paketet låg en handdocka och choklad. Handdockan har än så länge fått bott uppe på spel och puzzelskåpet, så hon har koll på oss. Men till vårterminen tror jag hon ska få vara mer delaktig i verksamheten :-)

Vår utställningshörna vart så här fin och mysig när vi hade pysslat färdigt :-)Barnen är så stolta och visar och berättar, för sina föräldrar eller om det är nån annan som lämnar och hämtar dem, vad de gjort. :-)

Förra veckan avslutade vi torsdagen med luciafirande där nära och kära fick komma och titta på barnens luciatåg och efter bjöds det på fika. Barnen var kanonduktiga så vi fröknar är så stolta över dem! :-)

Läs hela inlägget »

I två veckor har vi haft temat "experiment" här på småfolk. Efter varje avslutat tema gör vi en liten uställning i hallen så barnen och föräldrar kan titta på.

Här nedan ser ni bilder på experiment som både storbarnen och småbarnen gjort tillsammans.

Storbarnen har jobbat med LUFT, LJUD och VATTEN experiment.

Titta vad fina barnens maracas blev=)

Småbarnen har jobbat med LJUS, VATTEN och MASK experiment.

Läs hela inlägget »

Vårterminen är i full gång och vädret är väldigt växlande, ena dagen har vi -20 grader och snö och nästa regnar det och +10 grader. Vi har ju som tur är stora lokaler och egen gymnastiksal när vädret inte tillåter utgång. Fast några snögubbar har vi fått till och lite pulkaåkning.

Vi jobbar fortfarande i grupperna Björnarna (4-6åringarna) Vargarna(3-4åringarna) och Rävarna (1-2åringarna). Så varje grupp har en dag tilldelat sig att vara gympasalen.

Alfred har fyllt 4år som vi fira med sång och så får de sitt päron när de fyller år.

Fröken Jenny har får som fått lammungar som vi en dag gick på promenad och tittade på.

Rävgruppen jobbar på med Babblarna och nu träffar varje Babblare på ett bondgårdsdjur. De tittar på film om bondgården, läser och tittar på bilder om olika djur, pysslar och tränar olika djurläten. De fick även en dag lukta och känna på riktig fårull.

Sen är de en dag i veckan i gympasalen och har lek och rörelse.

Vargarna har jobbat med bokstäver, sina namn och munmotorik. Sen är ju även dem i gympasalen en dag i veckan då de haft hinderbana, Bamsegympa m.m.

Björnarna jobbar på tisdagar i sina böcker Jag är 4 och Jag är 5. Onsdagar är de i gympasalen och har olika aktiviteter t.ex. olika lekar och hinderbana.
På Torsdagar har de jobbat med lite olika saker, rim och ramsor, spel, sammansatta ord m.m.
Björngruppen har även haft besök av Nallen Blixten som kommer ifrån en förskola i Jönköping. Han åker runt och hälsar på olika förskolor och ser hur de jobbar. Nu snart ska han få resa vidare till Kattens förskola i Jokkmokk.

I helgen som var gick Svenska Rallyt här i skogarna. Så i Fredags hade vi turen att alla rallybilar åkte förbi här på förskolan.
Å Småfolks hejarklack stod redo ute på gården!!!


Bilarna tutade och vinkade. En del stannade till och med och tog kort och nån filmade :-)

Läs hela inlägget »

Nu har en hel termin gått sen sist och mycket har hänt...
Vi jobbade mycket med Naturvetenskap, matematik och teknik förra terminen. Här nedan kommer ett bildspel med en del bilder från den gågna hösten.

loading...
Under sommaren bytte vi värmesystem från olja till bergvärme, bytte ventilationsaggregat och drog in ventilation även uppå. Sen målades det om uppå och nytt golv blev inlagt i gympasalen. Så från och med nu kommer Vargarna och Björnarna vara uppå tisdag, onsdag och torsdag då vi är full barngrupp. Och Rävarna blir forsatt nere. Sen har även varje grupp tillgång till gympasalen en dag i veckan.

Vårterminen började med mycket snö och kyla... Så de dagar det inte varit för kallt så har vi passat på att vara ute i snön och lekt. Två födelsedagar har vi också hunnit med. Charlie 2år och Alicia 5år. Grattis!

En dag hade vi även finbesök av Småfolks sista tillskott... Fröken Maria var här med lilla Molly och hälsade på!

Läs hela inlägget »

Nu börjar vårterminen gå mot sitt slut, många av barnen har redan tagit sommarlov och om ett par veckor tar även vi andra semester. Så nu hoppas vi på sol och värme.

I början av juni hade vi vår årliga sommarfest där vi bjuder in alla barn och föräldrar, vi grillar, sjunger, avtackar våra 5åringar och bjuder på fika som barnen bakat. Jättemysigt och trevligt! I år var det bara Robin som går över till förskoleklass och vi hoppas han kommer få det jättebra och kul på skolan.

Vi har odlat i våra pallkragar, lök, morötter, sockerärtor och rödbetor. Vi sådde även tidigare under våren tomat-, paprika-, apelsin-, äpple- och päronkärnor. Tomater och paprika fick vi massor av så vi delade isär så alla barnen fick varsin med sig hem och Robin som var vår enda femåring fick en apelsinplanta. Vi sparade även några tomat och paprika plantor här på Småfolk, men vi satt ut dem för tidigt så de vart det inget med tyvärr. Men vi har lärt oss något till nästa år :-)I äpple- och päronkrukorna kom det aldrig upp något. I våra pallkragar har det börjat växa som bara den iallafall, så vi hoppas på bra skörd till hösten. Sen har vi en balja med smultronplantor som också växer så det knakar, så där hoppas vi på bär snart. 

Förutom detta har Björnan jobbat klart i sina Jag är 4 och Jag är 5 böcker och så har de pratat om Sveriges nationaldag och målat svenska flaggan.

Vargarna fick ha önskevecka sista veckan innan sommarlovet då vi titta tillbaka i bildpärmen vad vi har gjort. Så en dag var vi på promenad till kossorna och hästarna. En dag var vi på gården och lekte och en dag till skogen och hälsa på myrorna och ekorren. Men vi lyckas ju aldrig få se den där ekorren nångång som är där och äter upp alla kottar.

Rävarna jobbar på med babblarna och är även ute på gården ofta och leker och utforskar världen.

Vi har haft två födelsedagsbarn i juni, Annie har fyllt 2år och Tyra har fyllt 3år. Grattis till er!

Med det vill vi önska er alla en riktig skön sommar!!! Kram från oss små som stora här på Småfolk :-)

Läs hela inlägget »
Nu var det jättelänge sen vi blogga, men det är den som får ligga åt sidan om det är mycket att göra. Vi har haft fem inskolningar nu under våren, så nu är vi 24 barn här på Småfolk :-)
Så under våren och sommaren kommer vi att renovera upp övervåningen, dra ny ventilation och byta värmesystem. Vi kommer fortsätta att vara en 1 avd förskola men att de stora barnen 3-5 kommer att ha mer verksamhet uppå from hösten. Vi har utökat våran köktjänst, så istället för att hon bara sköter lunchen fixar hon även nu frukost och mellanmål. Sen ligger även städ på henne nu. Vilket betyder mer tid för oss pedagoger i barngruppen.

Vad har vi då gjort i verksamheten sen sist...? Vi började med att ha fordonstema utifrån storbarnens önskemål. I samband med det introducerades vårat nya arbetsmaterial babblarna som de minsta byggde en bil åt.  

Sen har vi även köpt in ett annat material som heter utikuligt som Vargarna och Björnarna har börjat använda en del. Vi har ju den lyckan att vi har skogen alldeless intill. Vargarna har varit på upptäcktsfärd i skogen, plockat skräp, gjort en naturruta och hälsat på ekorren. Björnana har haft matematik i skogen, använt uppdragskort och massa annat skoj.

Vi har firat lite olika saker också, några barn har fyllt år, Norge har haft nationaldag och eftersom vi har barn som härstammar i från Norge vill vi uppmärksamma det. Men sen har ju även förskolan fyllt år :-) Eller som en pojke sa: -Det är dagis nationaldag idag! :-)
Den 21 maj varje år är det förskolansdag och temat i Torsby kommun i år var matematik. Vi hadeunder natten haft besök av ett gäng sjörövare här som hade gjort i ordning en skattjakt med matteuppdrag :-)

Detta var lite av vad som pågått på Småfolk under våren... Inte många veckor kvar på terminen och sommarfest väntar om några veckor :-)

Läs hela inlägget »

Vi på Småfolk vill önska er alla en GLAD PÅSK!

Vi har haft ett litet break i vårat fordonstema nu då vi har påskpysslat, målat påskbrev till den årliga påskparaden som alla förskolor i Torby går mitt i centrum på Skärtorsdagen. Vi har även under veckan ätit påsklunch, läst om påsk, pratat lite om påsk och sett när Lotta på Bråkmakargatan firat påsk. Här ska ni få se lite bilder från vårat påskfirande på Småfolk... :-)

Läs hela inlägget »
Nu har det gått mer än en månad sen sist... En månad med mycke virus och basilusker. Februari kallas väl inte för VABruari för intet. Men nu är våren på intåg och vi hoppas på en frisk å härlig vår... Snön är nu nästan borta på vår utegård och vad blir det när snön smälter jo vatten... å en massa gegga :-)

Björnarna har jobbat på i sina böcker, spelat olika pedagogiska spel och även skapat egna spel. Varit i gympasalen och gjort olika aktiviteter som hinderbanor och bamsegympa m.m. Till alla hjärtansdag jobbade hela barngruppen med lera.

Vargarna har pratat om is och vatten... så innan det vart milt fick de göra en ljuslyckta som vi ställde ut utanför grinden vid parkeringen. De har även jobbat en del med färger och målat med de fyra grundfärgerna röd, gul, blå och grön. Sen har de varit i gymnastiksalen och haft stationgympa med Bamse och hans vänner, tränat turtagning och lekt lekar. En dag var vi på promend hem till mig Jenny och kollade till "Dagis" hönorna och hälsade på fåren. Nere vid älvskanten såg vi spår... Vem var det som hade gått där? Katt, hund, älg, rådjur, varg eller räv?

Rävarna har fullt upp med att uptäcka världen med hela sina kroppar... :-) Både inne, ute och i gympasalen. Underbart att se hur det utforskar världen, kämpar, hjälper och värnar om varandra.

Vi har även haft en del firande sen sist. Det var fettisdag så då bjöds vi på semlor som Robin bakat. Sen avtackade vi våran köksa Anita som gick i pension, tack för denna tid och all god mat vi fått! Istället hälsar vi nu Linda välkommen till vårat kök här på Småfolk. Vi är riktigt bortskämda med så god hemlagad mat. 

Och sen har Marius har fyllt 5år och Gry 2år! Hipp hipp hurra!

Från och med den här veckan ska vi ge oss in på vårat Fordons tema och se vart vi hamnar... Detta är ju barnens val och vi pedagoger hänger på... :-) Så på återseende :-)

Läs hela inlägget »

Nu har vi gått in på ett nytt år och vårterminen har börjat. Fröken Anna har gått hem på graviditetsledighet och istället har vi hälsat fröken Sandra välkommen till oss på heltid. Den här terminen har vi bestämt oss för att sätta rörelse mer i fokus genom att varje grupp, Björnen -09 & -10, Vargen -11 & -12, Räven -13 & -14, har varsin fm i veckan uppe i gympasalen.

Vi har firat Alicia som fyllt 4år :-)

Vi har även gjort utvärdering av höstens teman med storbarnen och fick då önskemål och ideér på kommande teman... Så längre fram på vårterminen ska vi jobba med teman husdjur och fordon. Och vad det vill ha att säga får ni se framöver :-)

Björngruppen har även börjat jobba i sina böcker Jag är fem & Jag är fyra en dag i veckan och en dag i veckan spelar de olika spel. Varg- och rävgruppen planerar lite olika aktiviteter vecka för vecka. Vargarna byggde olika former i snön förra veckan och målade med vattenfärger och rävarna har varit ute å lekt i snön och åkt pulka.

Vill även bjuda på lite bilder från den "fria" leken... Vi får ofta höra att våra barn leker så bra... Här är lite exempel på vad :-)

Detta vart ett stort och långt inlägg eftersom det var länge sen sist... Ska nu avsluta med å visa vilket spännande besök vi hade i fredags... Barnen tyckte det iallafall hahaha

Kommentera gärna:

Läs hela inlägget »

Vi fick i förra veckan ett telefonsamtal där de sa vi hade blivit utnämnda att få komma och ta emot ett stipendium. Vi blev både chockade, smickrade och allt på samma gång :-) Vi kunde inte riktigt tro på det förrän vi i kväll var på plats på Kommunfullmäktige. :-) Vi är otroligt tacksamma och glada! Vi vill också tacka alla som stöttar och hjälper oss, alla föräldrar och barn som väljer oss, de som nominerat oss och kommunfullmäktige som besluta att ge oss detta stipendium. STORT TACK! 

Det går att lyssna på utdelningen på Radio Fryksdalen i morgon tisdag kl 18.00.

 

Läs hela inlägget »

här i vårt hus, julen den kommer hopp trallalala! :-)
Nu har det gått några veckor sen sist... Vi har gjort Jul på Småfolk, pysslat, bakat pepparkakor, lyssnat på julmusik, tränat luciasånger och läst en massa olika julsagor. Boken Kråkes jul har varit den vi haft som huvudbok eftersom den kom in på både Jesus, advent, lucia och julen. 

En dag fick vi även paket på posten... Det var ifrån Tyskland från några som haft sommarstuga här i Rådom för länge länge sen och var till Småfolk och lekte med sin son när de var här. Sen dess har de skickat paket varje år tydligen, otroligt! :-) I paketet låg en handdocka och choklad. Handdockan har än så länge fått bott uppe på spel och puzzelskåpet, så hon har koll på oss. Men till vårterminen tror jag hon ska få vara mer delaktig i verksamheten :-)

Vår utställningshörna vart så här fin och mysig när vi hade pysslat färdigt :-)Barnen är så stolta och visar och berättar, för sina föräldrar eller om det är nån annan som lämnar och hämtar dem, vad de gjort. :-)

Förra veckan avslutade vi torsdagen med luciafirande där nära och kära fick komma och titta på barnens luciatåg och efter bjöds det på fika. Barnen var kanonduktiga så vi fröknar är så stolta över dem! :-)

Läs hela inlägget »

I två veckor har vi haft temat "experiment" här på småfolk. Efter varje avslutat tema gör vi en liten uställning i hallen så barnen och föräldrar kan titta på.

Här nedan ser ni bilder på experiment som både storbarnen och småbarnen gjort tillsammans.

Storbarnen har jobbat med LUFT, LJUD och VATTEN experiment.

Titta vad fina barnens maracas blev=)

Småbarnen har jobbat med LJUS, VATTEN och MASK experiment.

Läs hela inlägget »

V 38

Vi började veckan med en tur till skogen. Där samlade vi kottar från både tall och gran, stenar och pinnar. Barnen fortsatte även bygga på sin koja och inredde den med svamp och mossa efter våra veckor med svamp och skog tema :-) Vi fann också en ny sorts svamp.... Fingersvamp. 

Vi fick för andra gången oväntat besök mitt i mellanmållet ute på gården :-)Så barnen börjar undra om vi kanske har gräshoppebo i buskarna :-) 

Fröken Anna med familj har denna veckan varit på semester till Kreta, så då passade vi på att sätta upp vår nya karta för att se vart hon var. Vi satt upp nålar där vi bor och där Anna var, sen ska vi i fortsättningen sätta upp nålar om nån på Småfolk reser någonstans i världen.

Samtidigt som de stora barnen kollade in kartat var de små barnen ute och sorterade upp det vi samlade i skogen. De var så duktiga och hade så bra samarbete.
Även de stora fick göra en sorteringsövning när de kom ut, lägga pinnarna i storleksordning från kortast till längst. Även de fick träna på samarbete. Vilket är jätteviktigt och även de var jätteduktiga! :-)

Sen avslutade vi veckan med två födelsedagar som så klart skulle firas! :-) Vår lilla goa Amanda fyllde 2år och fröken Sandra fyllde 20år.

Vårterminen är i full gång och vädret är väldigt växlande, ena dagen har vi -20 grader och snö och nästa regnar det och +10 grader. Vi har ju som tur är stora lokaler och egen gymnastiksal när vädret inte tillåter utgång. Fast några snögubbar har vi fått till och lite pulkaåkning.

Vi jobbar fortfarande i grupperna Björnarna (4-6åringarna) Vargarna(3-4åringarna) och Rävarna (1-2åringarna). Så varje grupp har en dag tilldelat sig att vara gympasalen.

Alfred har fyllt 4år som vi fira med sång och så får de sitt päron när de fyller år.

Fröken Jenny har får som fått lammungar som vi en dag gick på promenad och tittade på.

Rävgruppen jobbar på med Babblarna och nu träffar varje Babblare på ett bondgårdsdjur. De tittar på film om bondgården, läser och tittar på bilder om olika djur, pysslar och tränar olika djurläten. De fick även en dag lukta och känna på riktig fårull.

Sen är de en dag i veckan i gympasalen och har lek och rörelse.

Vargarna har jobbat med bokstäver, sina namn och munmotorik. Sen är ju även dem i gympasalen en dag i veckan då de haft hinderbana, Bamsegympa m.m.

Björnarna jobbar på tisdagar i sina böcker Jag är 4 och Jag är 5. Onsdagar är de i gympasalen och har olika aktiviteter t.ex. olika lekar och hinderbana.
På Torsdagar har de jobbat med lite olika saker, rim och ramsor, spel, sammansatta ord m.m.
Björngruppen har även haft besök av Nallen Blixten som kommer ifrån en förskola i Jönköping. Han åker runt och hälsar på olika förskolor och ser hur de jobbar. Nu snart ska han få resa vidare till Kattens förskola i Jokkmokk.

I helgen som var gick Svenska Rallyt här i skogarna. Så i Fredags hade vi turen att alla rallybilar åkte förbi här på förskolan.
Å Småfolks hejarklack stod redo ute på gården!!!


Bilarna tutade och vinkade. En del stannade till och med och tog kort och nån filmade :-)

Nu har en hel termin gått sen sist och mycket har hänt...
Vi jobbade mycket med Naturvetenskap, matematik och teknik förra terminen. Här nedan kommer ett bildspel med en del bilder från den gågna hösten.

loading...
Under sommaren bytte vi värmesystem från olja till bergvärme, bytte ventilationsaggregat och drog in ventilation även uppå. Sen målades det om uppå och nytt golv blev inlagt i gympasalen. Så från och med nu kommer Vargarna och Björnarna vara uppå tisdag, onsdag och torsdag då vi är full barngrupp. Och Rävarna blir forsatt nere. Sen har även varje grupp tillgång till gympasalen en dag i veckan.

Vårterminen började med mycket snö och kyla... Så de dagar det inte varit för kallt så har vi passat på att vara ute i snön och lekt. Två födelsedagar har vi också hunnit med. Charlie 2år och Alicia 5år. Grattis!

En dag hade vi även finbesök av Småfolks sista tillskott... Fröken Maria var här med lilla Molly och hälsade på!

Nu börjar vårterminen gå mot sitt slut, många av barnen har redan tagit sommarlov och om ett par veckor tar även vi andra semester. Så nu hoppas vi på sol och värme.

I början av juni hade vi vår årliga sommarfest där vi bjuder in alla barn och föräldrar, vi grillar, sjunger, avtackar våra 5åringar och bjuder på fika som barnen bakat. Jättemysigt och trevligt! I år var det bara Robin som går över till förskoleklass och vi hoppas han kommer få det jättebra och kul på skolan.

Vi har odlat i våra pallkragar, lök, morötter, sockerärtor och rödbetor. Vi sådde även tidigare under våren tomat-, paprika-, apelsin-, äpple- och päronkärnor. Tomater och paprika fick vi massor av så vi delade isär så alla barnen fick varsin med sig hem och Robin som var vår enda femåring fick en apelsinplanta. Vi sparade även några tomat och paprika plantor här på Småfolk, men vi satt ut dem för tidigt så de vart det inget med tyvärr. Men vi har lärt oss något till nästa år :-)I äpple- och päronkrukorna kom det aldrig upp något. I våra pallkragar har det börjat växa som bara den iallafall, så vi hoppas på bra skörd till hösten. Sen har vi en balja med smultronplantor som också växer så det knakar, så där hoppas vi på bär snart. 

Förutom detta har Björnan jobbat klart i sina Jag är 4 och Jag är 5 böcker och så har de pratat om Sveriges nationaldag och målat svenska flaggan.

Vargarna fick ha önskevecka sista veckan innan sommarlovet då vi titta tillbaka i bildpärmen vad vi har gjort. Så en dag var vi på promenad till kossorna och hästarna. En dag var vi på gården och lekte och en dag till skogen och hälsa på myrorna och ekorren. Men vi lyckas ju aldrig få se den där ekorren nångång som är där och äter upp alla kottar.

Rävarna jobbar på med babblarna och är även ute på gården ofta och leker och utforskar världen.

Vi har haft två födelsedagsbarn i juni, Annie har fyllt 2år och Tyra har fyllt 3år. Grattis till er!

Med det vill vi önska er alla en riktig skön sommar!!! Kram från oss små som stora här på Småfolk :-)

Nu var det jättelänge sen vi blogga, men det är den som får ligga åt sidan om det är mycket att göra. Vi har haft fem inskolningar nu under våren, så nu är vi 24 barn här på Småfolk :-)
Så under våren och sommaren kommer vi att renovera upp övervåningen, dra ny ventilation och byta värmesystem. Vi kommer fortsätta att vara en 1 avd förskola men att de stora barnen 3-5 kommer att ha mer verksamhet uppå from hösten. Vi har utökat våran köktjänst, så istället för att hon bara sköter lunchen fixar hon även nu frukost och mellanmål. Sen ligger även städ på henne nu. Vilket betyder mer tid för oss pedagoger i barngruppen.

Vad har vi då gjort i verksamheten sen sist...? Vi började med att ha fordonstema utifrån storbarnens önskemål. I samband med det introducerades vårat nya arbetsmaterial babblarna som de minsta byggde en bil åt.  

Sen har vi även köpt in ett annat material som heter utikuligt som Vargarna och Björnarna har börjat använda en del. Vi har ju den lyckan att vi har skogen alldeless intill. Vargarna har varit på upptäcktsfärd i skogen, plockat skräp, gjort en naturruta och hälsat på ekorren. Björnana har haft matematik i skogen, använt uppdragskort och massa annat skoj.

Vi har firat lite olika saker också, några barn har fyllt år, Norge har haft nationaldag och eftersom vi har barn som härstammar i från Norge vill vi uppmärksamma det. Men sen har ju även förskolan fyllt år :-) Eller som en pojke sa: -Det är dagis nationaldag idag! :-)
Den 21 maj varje år är det förskolansdag och temat i Torsby kommun i år var matematik. Vi hadeunder natten haft besök av ett gäng sjörövare här som hade gjort i ordning en skattjakt med matteuppdrag :-)

Detta var lite av vad som pågått på Småfolk under våren... Inte många veckor kvar på terminen och sommarfest väntar om några veckor :-)

Vi på Småfolk vill önska er alla en GLAD PÅSK!

Vi har haft ett litet break i vårat fordonstema nu då vi har påskpysslat, målat påskbrev till den årliga påskparaden som alla förskolor i Torby går mitt i centrum på Skärtorsdagen. Vi har även under veckan ätit påsklunch, läst om påsk, pratat lite om påsk och sett när Lotta på Bråkmakargatan firat påsk. Här ska ni få se lite bilder från vårat påskfirande på Småfolk... :-)

Nu har det gått mer än en månad sen sist... En månad med mycke virus och basilusker. Februari kallas väl inte för VABruari för intet. Men nu är våren på intåg och vi hoppas på en frisk å härlig vår... Snön är nu nästan borta på vår utegård och vad blir det när snön smälter jo vatten... å en massa gegga :-)

Björnarna har jobbat på i sina böcker, spelat olika pedagogiska spel och även skapat egna spel. Varit i gympasalen och gjort olika aktiviteter som hinderbanor och bamsegympa m.m. Till alla hjärtansdag jobbade hela barngruppen med lera.

Vargarna har pratat om is och vatten... så innan det vart milt fick de göra en ljuslyckta som vi ställde ut utanför grinden vid parkeringen. De har även jobbat en del med färger och målat med de fyra grundfärgerna röd, gul, blå och grön. Sen har de varit i gymnastiksalen och haft stationgympa med Bamse och hans vänner, tränat turtagning och lekt lekar. En dag var vi på promend hem till mig Jenny och kollade till "Dagis" hönorna och hälsade på fåren. Nere vid älvskanten såg vi spår... Vem var det som hade gått där? Katt, hund, älg, rådjur, varg eller räv?

Rävarna har fullt upp med att uptäcka världen med hela sina kroppar... :-) Både inne, ute och i gympasalen. Underbart att se hur det utforskar världen, kämpar, hjälper och värnar om varandra.

Vi har även haft en del firande sen sist. Det var fettisdag så då bjöds vi på semlor som Robin bakat. Sen avtackade vi våran köksa Anita som gick i pension, tack för denna tid och all god mat vi fått! Istället hälsar vi nu Linda välkommen till vårat kök här på Småfolk. Vi är riktigt bortskämda med så god hemlagad mat. 

Och sen har Marius har fyllt 5år och Gry 2år! Hipp hipp hurra!

Från och med den här veckan ska vi ge oss in på vårat Fordons tema och se vart vi hamnar... Detta är ju barnens val och vi pedagoger hänger på... :-) Så på återseende :-)

Nu har vi gått in på ett nytt år och vårterminen har börjat. Fröken Anna har gått hem på graviditetsledighet och istället har vi hälsat fröken Sandra välkommen till oss på heltid. Den här terminen har vi bestämt oss för att sätta rörelse mer i fokus genom att varje grupp, Björnen -09 & -10, Vargen -11 & -12, Räven -13 & -14, har varsin fm i veckan uppe i gympasalen.

Vi har firat Alicia som fyllt 4år :-)

Vi har även gjort utvärdering av höstens teman med storbarnen och fick då önskemål och ideér på kommande teman... Så längre fram på vårterminen ska vi jobba med teman husdjur och fordon. Och vad det vill ha att säga får ni se framöver :-)

Björngruppen har även börjat jobba i sina böcker Jag är fem & Jag är fyra en dag i veckan och en dag i veckan spelar de olika spel. Varg- och rävgruppen planerar lite olika aktiviteter vecka för vecka. Vargarna byggde olika former i snön förra veckan och målade med vattenfärger och rävarna har varit ute å lekt i snön och åkt pulka.

Vill även bjuda på lite bilder från den "fria" leken... Vi får ofta höra att våra barn leker så bra... Här är lite exempel på vad :-)

Detta vart ett stort och långt inlägg eftersom det var länge sen sist... Ska nu avsluta med å visa vilket spännande besök vi hade i fredags... Barnen tyckte det iallafall hahaha

Kommentera gärna:

Vi fick i förra veckan ett telefonsamtal där de sa vi hade blivit utnämnda att få komma och ta emot ett stipendium. Vi blev både chockade, smickrade och allt på samma gång :-) Vi kunde inte riktigt tro på det förrän vi i kväll var på plats på Kommunfullmäktige. :-) Vi är otroligt tacksamma och glada! Vi vill också tacka alla som stöttar och hjälper oss, alla föräldrar och barn som väljer oss, de som nominerat oss och kommunfullmäktige som besluta att ge oss detta stipendium. STORT TACK! 

Det går att lyssna på utdelningen på Radio Fryksdalen i morgon tisdag kl 18.00.

 

här i vårt hus, julen den kommer hopp trallalala! :-)
Nu har det gått några veckor sen sist... Vi har gjort Jul på Småfolk, pysslat, bakat pepparkakor, lyssnat på julmusik, tränat luciasånger och läst en massa olika julsagor. Boken Kråkes jul har varit den vi haft som huvudbok eftersom den kom in på både Jesus, advent, lucia och julen. 

En dag fick vi även paket på posten... Det var ifrån Tyskland från några som haft sommarstuga här i Rådom för länge länge sen och var till Småfolk och lekte med sin son när de var här. Sen dess har de skickat paket varje år tydligen, otroligt! :-) I paketet låg en handdocka och choklad. Handdockan har än så länge fått bott uppe på spel och puzzelskåpet, så hon har koll på oss. Men till vårterminen tror jag hon ska få vara mer delaktig i verksamheten :-)

Vår utställningshörna vart så här fin och mysig när vi hade pysslat färdigt :-)Barnen är så stolta och visar och berättar, för sina föräldrar eller om det är nån annan som lämnar och hämtar dem, vad de gjort. :-)

Förra veckan avslutade vi torsdagen med luciafirande där nära och kära fick komma och titta på barnens luciatåg och efter bjöds det på fika. Barnen var kanonduktiga så vi fröknar är så stolta över dem! :-)

I två veckor har vi haft temat "experiment" här på småfolk. Efter varje avslutat tema gör vi en liten uställning i hallen så barnen och föräldrar kan titta på.

Här nedan ser ni bilder på experiment som både storbarnen och småbarnen gjort tillsammans.

Storbarnen har jobbat med LUFT, LJUD och VATTEN experiment.

Titta vad fina barnens maracas blev=)

Småbarnen har jobbat med LJUS, VATTEN och MASK experiment.